Doa Tawaf.

Doa Tawaf Pertama.

"Maha Suci Allah dan segala pujian bagi Allah dan tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar dan tiada keupayaan mentaati perintahMu dan tiada kekuatan untuk menjauhi laranganMu melainkan dengan izinMu Allah Yang  Maha Tinggi dan Maha Besar. Dan selawat serta salam keatas Rasulullah SAW. Dengan keimanan kepadaMu dan membenarkan kitabMu dan menunaikan janjiMu dan mengikuti sunnah NabiMu Muhammad SAW.  Wahai Allah, sesungguhnya aku memohon dariMu keampunan dan kesejahteraan dan penolakan yang berkekalan terhadap bala bencana pada agama, dunia dan akhirat dan kemenangan dengan mendapat syurga dan keselamatan dari neraka."


Doa Tawaf Kedua.

"Ya Allah, sesungguhnya Baitullah ini rumahMu, tanah haram ini tanah haramMu, negeri aman ini negeriMu, hambaMu ini hambaMu anak dari hambaMu, dan tempat ini adalah tempat berlindung padaMu dari seksa neraka, maka haramkanlah daging dan kulit kami dari seksa neraka. Ya Allah, cintakanlah kami pada iman dan perindahkanlah ia dihati kami, bencikanlah kami pada perbuatan kufur, fasiq, maksiat dan durhaka serta masukkanlah kami ini dalam golongan orang yang mendapat petunjuk. Ya Allah, peliharalah aku dari azabMu dihari yang Engkau kelak membangkitkan hamba-hambaMu. Ya Allah, anugerahkanlah aku syurga tanpa hisab." 


Doa Tawaf Ketiga.

"Ya Allah, aku berlindung padaMu dari keraguan dan syirik, pertengkaran, munafik, buruk budi pekerti, buruk pandangan dan salah urus terhadap harta benda keluarga. Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepadaMu keredaan dan syurgaMu dan aku berlindung padaMu dari MurkaMu dan seksa neraka. Ya Allah, aku berlindung padaMu dari fitnah kubur, fitanh kehidupan dan derita kematian."


Doa Tawaf Keempat.

"Ya Allah, kurniakanlah haji yang mabrur, Sa'i yang diterima, dosa yang diampuni, amal soleh yang diterima dan usaha yang tidak mengalami rugi. Wahai Tuhan yang Maha Mengetahui apa-apa yang terkandung dalam hati sanubari. Keluarkan aku dari kegelapan ke cahaya yang terang benderang. Ya Allah, aku mohon padaMu segala hal yang mendatangkan rahmatMu dan segala ampunanMu, selamat dari segala dosa dan beruntung dengan mendapat pelbagai kebaikkan, beruntung memperoleh syurga, terhindar dari seksa neraka. Tuhanku, puaskanlah aku dengan anugerah yang telah Engkau berikan, berkatilah untukku atas semua yang engkau anugerahkan dan gantilah apa-apa yang hilang dariku dengan kebajikan dariMu."


Doa Tawaf Kelima.

 "Ya Allah, lindungilah aku dibawah naungan singgahsanaMu pada hari yang tidak ada naungan selain dari naunganMu dan tidak ada yang tinggal kekal selain dari ZatMu. Dan berilah aku minuman dari telaga Nabi Muhammad SAW. dengan satu minuman yang lazat, nyaman, sesudah itu aku tidak haus untuk selamanya. Ya Allah, aku mohon padaMu kebaikkan yang diminta oleh NabiMu Muhammad SAW. Ya Allah, aku mohon padaMu syurga serta nikmatnya dan apa pun yang dapat mendekatkan kepadanya, baik ucapan, ataupun amal perbuatan dan aku berlindung padaMu dari neraka serta apa yang mendekatkan aku kepadanya baik ucapan atau pun amal perbuatan."


Doa Tawaf Keenam.

"Ya Allah, sesungguhnya Engkau menpunyai banyak hak yang ada diantara aku denganMu dan banyak kewajipan yang ada diantara aku dengan makhlukMu. Ya Allah ampunilah kesalahanku terhadapMu, bebaskanlah aku darinya, cukupkanlah aku dengan rezekiMu yang halal, terhindar dari yang haram dan dengan berbuat taat kepadaMu dari perbuatan derhaka dan dengan nikmat kelebihanMu dari mengharapkan orang lain selain dariMu, wahai Tuhan Yang Maha Pengampun. Ya Allah sesungguhnya rumahMu (Baitullah) ini agung. ZatMu juga Mulia, dan engkau Ya Allah Maha Penyabar, Maha Mulia, Maha Agung, yang menyukai keampunan maka ampunilah aku."


Doa Tawaf Ketujuh.

"Ya Allah, aku mohon padaMu iman yang sempurna, keyakinan yang benar, rezeki yang luas, hati yang khusyuk, lidah yang selalu berzikir (menyebut nama Allah) rezeki yang halah dan baik, taubat nasuha dan taubat sebelum mati, ketenangan ketika hendak mati, keampunan ketika dihisab, keberuntungan memperolehi syurga dan terhindar dari neraka dengan rahmat kasih sayangMu wahai Tuhan Yang Maha Tinggi, Yang Maha Pengampun. Tuhanku, berilah aku tambahan ilmu pengetahuan dan masukkanlah aku kedalam golongan orang-orang yang soleh."


Doa setelah tawaf. (Di-Multazam).

"Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui rahsiaku yang tersembunyi dan amal perbuatanku yang nyata, maka terimalah ratapanku. Engkau Maha Mengetahui keperluanku, kabulkanlah permohonanku. Engkau Maha Mengetahui apa yang terkandung dalam hatiku, maka ampunilah dosaku. Ya Allah, aku ini memohon padaMu iman yang kekal yang melekat terus dihati, keyakinan yang sungguh-sungguh sehingga aku dapat mengetahui bahawa tiada suatu yang menimpa aku selain dari yang telah Engkau tetapkan bagiku. Redahilah aku terhadap apa pun yang Engkau berikan kepadaku. Ya Allah, Yang Maha Pengasih lebih dari segala yang berhati kasih sayang, Engaku adalah pelindungku didunia dan diakhirat. Matikanlah aku dalam keadaan Muslim dan masukkan aku dalam golongan orang-orang yang soleh. Ya Allah janganlah Engkau biarkan ditempat kami ini suatu dosa pon kecuali Engkau ampunkan, tiada suatu dosa pon kecuali engkau lapangkan, tiada suatu hajat keperluan kecuali Engkau penuhi dan mudahkan, maka mudahkanlah segenap urusan kami dan lapangkanlah dada kami, terangilah hati kami dan sudahilah semua urusan kami dengan baik.Ya Allah, matikanlah kami dalam keadaanMuslim, hidupkanlah kami dalam Islam dan masukkanlah kami kedalam golongan orang-orang yang soleh tanpa kehampaan dan fitnah."